به گزارش پایگاه خبری تاج من از اراک، تالاب میقان یکی از ده تالاب مهم ایران است که حیات وحش متنوع و طبیعت کویری جلوهای خاص بدان بخشیده است. در واقع، این تالاب در مجاورت کویر به علت برخورداری از شرایط آب و هوایی مناسب یکی از مهمترین زیستگاههای فصلی پرندگان مهاجر محسوب میشود. این تالاب در 17 کیلومتری شمال شرقی اراک، جنوب غربی داودآباد و در دشت فراهان استان مرکزی واقع شده و مساحت آن در محدوده 100 تا 110 کیلومترمربع متغیر است.
در سالهای با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجهی است و در سالهای کم آبی عموما اطراف تالاب به حالت خشک و کویری و شورهزار در میآید. منابع تأمین آب تالاب را بارشهای جوی و آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیهخانه فاضلاب اراک تشکیل میدهند، همین ورود پساب به تالاب در سالهای گذشته سبب رویش نی در این منطقه شده است.
*** وقتی صاعقه آتش به پا میکند
بر اساس مشاهدات محیطبانان و اهالی منطقه حوالی ساعت 18 روز شنبه دوم اردیبهشت ماه براثر برخورد صاعقه در دو نقطه این نیزار در منطقه تالاب، حریق حادث شده که خیلی زود به آتش سوزی مهیبی در منطقه تبدیل گردیده است.
این در حالی است که بلافاصله پس از اعلام خبر آتشسوزی در تالاب میقان، استاندار مرکزی، معاون سیاسی امنیتی و معاون عمرانی ایشان، مدیرکل مدیریت بحران استان و فرماندار اراک بههمراه عوامل امدادی همچون شهرداری، آتشنشانی اراک و داودآباد در محل حضور یافته و تمامی دستگاههای عضو مدیریت بحران استان و شهرستان اراک فراخوان شدند.
شراره آتش به جان تالاب میقان + فیلمبه گزارش میدانی خبرنگار تسنیم از منطقه تالاب میقان وسعت این آتش به حدی بود که از کمربندی شمالی اراک و حدفاصل میدان تره بار اراک به سمت روستای مبارک آباد و فرودگاه حجم آتش و وسعت آن به خوبی قابل مشاهده بود.
"فرزاد مخلصالائمه" استاندار مرکزی در گفتوگویی با خبرنگار تسنیم در ساعات میانی حضور در منطقه اظهار داشت: شب سوم اردیبهشت ماه سال 1402 در منطقه تالاب میقان شهرستان اراک هستیم، حادثهای که حدود 4 ساعت از زمان آن می گذرد و همه دستگاه های مسئول در حال حاضر در چند نقطه منطقه حضور دارند.
وی افزود: چندین دستگاه بیل مکانیکی سنگین و زنجیردار که بتوانند وارد نیزارها شوند به منطقه وارد شده که از گروه مهندسی 42 قدر، راهداری، شرکت املاح معدنی، بنیاد مسکن و شرکت آب و فاضلاب به منطقه اعزام شدهاند و تعداد لودر از شهرداری اراک و داودآباد و با همکاری به موقع، تجهیزات در محل مستقر شده اما چون وسعت آتش شکل خاصی دارد، دسترسی به آن مقداری مشکل است ولی با این حال، امیدواریم با تجهیزات موجود مسیر توسعه و گسترش آتش را قطع کنیم.
مخلصالائمه تصریح کرد: منطقه ای از آتش که به سمت فرودگاه اراک بوده است توسط عوامل آتش نشانی فرودگاه و عوامل آتش نشانی اراک کاملا مهار شده است و نگرانی از آن سمت وجود ندارد، اما آتش در ضلع دیگر شرایط خاصی دارد که امیدواریم مسیر گسترش آن را به هر شکل قطع کنیم و همانطور که ملاحظه کردید مدیران به همراه رانندگان پرتلاش ماشینآلات سنگین وارد نیزار شدهاند.
وی بیان کرد: علت آتش سوزی مطابق مشاهدات افراد و محیطبانان، وقوع صاعقه بوده است.
مخلصالائمه عنوان کرد: تلاش بر این است تا هرچه سریعتر آتش را کامل مهار کنند؛ خوشبختانه جهت باد تا الان به ما کمک کرده است و دود نیز به طرف شهر نیست و امید است تا جهت باد به سمت اراک برنگشته آتش مهار شود و دود غلیظ وارد شهر نشود، چراکه میزان دود ناشی از سوختن نیزار زیاد است و می تواند مشکلاتی را ایجاد کند و چنانچه لازم شود مدیریت بحران در این خصوص به همشهریان هشدار خواهند داد.
با این حال، با مدیریت میدانی مدیران ارشد استان در جریان این آتش سوزی تلاش شد تا ضمن قطع سرایت آتش به نقاط دیگر نسبت به اطفای حریق نیز اقدام شود.
*** به دلیل تاریکی هوا شرایط استفاده از بالگرد نبود
"بهنام نظری" معاون سیاسی استاندار مرکزی نیز در تشریح آتش سوزی تالاب میقان اظهار داشت: آتش سوزی حدود ساعت 18 امروز آغاز شده و در همین راستا با حضور استاندار، ستاد مدیریت بحران شهرستان اراک در محل حادثه تشکیل شد.
وی افزود: با توجه به باتلاقی بودن بخشی از تالاب امکان تردد ماشین های آتش نشانی و نیروی پیاده در محل وجود نداشت و به دلیل تاریکی هوا نیز شرایط استفاده از بالگرد و هواپیمای آبپاش را نداشتیم.
نظری ادامه داد: با ماشین آلات سنگین و حضور عوامل کمکی مسیر آتش سوزی مسدود شد که البته یکی از مشکلات تغییر مسیر وزش باد بود با این حال در صورت نیاز از ظرفیتهای ملی برای بهکارگیری بالگرد استفاده می کنیم و هماهنگی لازم نیز انجام شده است.
با توجه به باتلاقی بودن بخشی از تالاب امکان تردد ماشین های آتش نشانی و نیروی پیاده در محل وجود نداشت و به دلیل تاریکی هوا نیز شرایط استفاده از بالگرد و هواپیمای آبپاش را نداشتیم...
وی خاطرنشان کرد: از مردم خواهش می کنم از حضور در محل آتش سوزی اجتناب و اخبار مربوطه را از رسانه های محلی و استانی دنبال کنند و سعی می کنیم تا آخر شب آتش سوزی را مهار کنیم.
به گزارش تسنیم، این درحالی بود که با وجود بستن راهها توسط عوامل انتظامی همچنان مردم برای تماشای واقعه به سمت منطقه حرکت میکردند که پلیس بهموقع مانع شد و مردم را راهنمایی کرد، با این حال درصورت تأخیر در بستن مسیر منتهی به تالاب قطعا حضور مردم و این ازدحام کار را برای عوامل امدادی سخت می کرد.
*** آمادهباش کامل همه اعضاء ستاد مدیریت بحران استان در محدوده حریق
"امید محترمی" مدیرکل بحران استانداری مرکزی که از ساعات نخست آتشسوزی به همراه استاندار در منطقه حاضر شده در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: امروز با توجه به وقوع صاعقه ای که ما در نقاط مختلف استان داشتیم، ساعت 18 و 10 دقیقه برخورد صاعقه در تالاب میقان و نیزارهای این محدوده، شاهد آتش سوزی و حریق بودیم که بلافاصله تیم های امدادی و آتش نشانی و اعضای ستاد مدیریت بحران شهرستان اراک در منطقه حاضر شدند.
وی افزود: با توجه به گسترش سطح حریق بلافاصله با ریاست آقای مخلص الائمه استاندار مرکزی جلسه ستاد مدیریت بحران با حضور اعضای مربوطه در محل تشکیل شد و با تقسیم کاری که صورت گرفت محدود تالاب جبهه بندی شد و در هر قسمت تیم های مختلفی حضور پیدا کردند و به اطفای حریق اقدام کردند.
محترمی بیان کرد: با توجه به اینکه بخشهای که امکان حضور ماشین های آتش نشانی میسر بود، بلافاصله عملیات اطفای حریق انجام شد و آتش سوزی متوقف شد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری ادامه داد: با توجه به اینکه در بخش هایی از تالاب تا حدود 2 متر هم آب وجود دارد با استفاده از ماشین آلات مهندسی عملیات ایجاد آتشبُرهایی در مناطق مختلف این محدوده از تالاب انجام شده و برای جلوگیری از گسترش آتش به سمت مزارع و خدای نکرده مناطق جمعیتی هم تمهیدات لازم اندیشیده شد.
وی خاطرنشان کرد: همه اعضای ستاد مدیریت بحران استان در محدوده حریق در حال آماده باش هستند و اعضا امکانات خودشان و آنچه نیاز بوده و درخواست شده، پای کار آورده اند و انشالله تا یک ساعت و نیم آینده عملیات اطفای حریق به پایان برسد و بتوان آتش سوزی را کنترل کرد.
درحالی که ساعت حدود 23 را نشان میداد و 5 ساعت از شروع حریق گذشته بود وزش باد باز هم سبب شعلهور شدن آتش شد و در بخشی شاهد شعله کشیدن آتش شد که بلافاصله موضوع از طریق عوامل آتش نشانی اراک درباره وضعیت منطقهای که آتش در آنجا تشدید گردید، بررسی شد.
با توجه به اینکه در بخش هایی از تالاب تا حدود 2 متر هم آب وجود دارد با استفاده از ماشین آلات مهندسی عملیات ایجاد آتشبُرهایی در مناطق مختلف این محدوده از تالاب انجام شده و برای جلوگیری از گسترش آتش به سمت مزارع و خدای نکرده مناطق جمعیتی هم تمهیدات لازم اندیشیده شد...
نیروهای امدادی هلال احمر نیز در حاشیه تالاب اقدام به برپا کردن دو چادر امدادی برای هماهنگی لازم و ارائه خدمات پشتیبانی کرده بودند.
"علیرضا شهرجردی" مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان مرکزی نیز با اشاره به اقدامات نیروهای امدادی در جریان آتش سوزی اظهار داشت: هم نیروهای آتش نشانی و هم نیروهای اورژانس هم پلیس در محل حضور دارند.
وی افزود: نیروهای هلال احمر استان هم با ظرفیت بیش از 6 اکیپ و 30 نفر با ده چادر امدادی و آذوقه اضطراری آماده در منطقه هستند تا دستورات استاندار محترم و معاون ایشان و فرماندار را اجرا کنند و نیروهای هلال احمر تا پایان عملیات در حال آماده باش خواهند بود.
"آرش اشتری" رئیس هلال احمر اراک نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به حضور نیروهای امدادی شهرستان اظهار داشت: با اعلام آتش سوزی منطقه مبارک آباد بلافاصله 3 دستگاه خودروی امبولانس و 3 دستگاه خودروی نجات در منطقه حضور یافتند.
وی افزود: در کنار اعزام ماشینآلات امدادی یک تیم اسکان اضطراری هم در منطقه با برپایی چادر، تغذیه و اسکان ماموران عملیاتی اعم از آتشنشانها، پلیس و کارکنان مدیریت بحران، پشتیبانیهای لازم را به عمل آوردند.
*** مراکز آسیب پذیر مجاور تالاب با اولویت فوری ایمنسازی شدند
یکی از اتفاقات که در ساعات اولیه انجام شد هماهنگی و گسیل ماشین آلات مورد نیازی بود که در جریان آتش سوزی نیاز بود، موضوعی که فرماندار اراک نیز به آن اشاره کرده و اظهار داشت: جادارد از همه دستگاه ها در همکاری با مجموعه بحران اراک و استان تشکر کنیم به طوری که مجموعه بیمه ها، صنایع اراک، حوزه علمیه خاتم الانبیا و نیز گروه مهندسی 42 قدر به صورت ویژه حمایت های خوبی از ستاد بحران در این آتش سوزی داشت.
وی ادامه داد: امروز متاسفانه حادثه آتش سوزی در تالاب میقان را ما شاهد بودیم که بخش قابل توجهی از تالاب دچار حریق شد . با حضور استاندار محترم در میدان و تاکیدات ایشان همه ظرفیت ها و استعدادهای استان و شهرستان اراک به کارگیری شدند و تعامل بسیار خوبی بین همه دستگاه های عضو ستاد مدیریت بحران شهرستان اراک ایجاد و همگی به فوریت به میدان آمدند.
هادی تصریح کرد: جلسه مدیریت بحران شکل گرفت و در محل تالاب میقان اجتماع بسیار خوبی از همکاران امدادرسان ما از مجموعه دستگاه های امدادرسان را شاهد بودیم.
فرماندار اراک ادامه داد: این ساعت شب که حدود ساعت دو بامداد هست توانستند بخش قابل توجهی از آتش سوزی را اطفاء کنند و مراکز آسیب پذیری که داشتیم از جمله روستاهای مبارک آباد، طرمزد، فرودگاه اراک و مجموعه تصفیه خانه فاضلاب اراک کاملا در شرایط ایمن قرار گرفتند و این باقی مانده آتش هم انشالله اطفاء خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: همین جا وظیفه خود می دانم از حضور همه دستگاه های امداد رسان که در ساعات اولیه و لحظات آغازین در محل حادثه حضور پیدا کردند تشکر و سپاسگزاری کنم. تاکیدات و حضور استاندار استان و دستور به همه اعضا مدیریت بحران، معاونین استاندار مرکزی و مدیرکل بحران نشان داد در این حادثه همه مجموعه ها با وحدت و هدف مشترک برای اطفای حریق پای کارآمدند بگونه ای که بسیاری از افراد خطر را بجان خریدند و برای اطفاءبه عمق حادثه وارد شدند.
در آتش سوزی همه مجموعه ها با وحدت و همدلی و هدف مشترک برای اطفای حریق پای کارآمدند حتی شهرداری داودآباد که منطقهای بافاصله دورتر از تالاب داشت به صورت جهادی به منطقه آمدند؛ تمام مجموعه های امدادی، خدماتی، نظامی و انتظامی، حوزه خاتمالانبیا، گروه مهندسی 42 قدر، شرکت املاح معدنی، بنیاد مسکن، محیطبانان و برخی اهالی همه و همه با یک دغدغه مشترک برای خاموش کردن آتش تالاب پای کار آمدند، به طوری که معاون خدمات شهری شهرداری اراک به عنوان اولین نفر و سپس شهردار داودآباد و عوامل فرمانداری با ورود ماشین آلات به همراه رانندگان سختکوش بیلهای مکانیکی بلافاصله خود دل به آتش نیزار زدند.
یکی از موضوعاتی که در این جریان پررنگ بود حضور میدانی "سرهنگ ساجدی" فرمانده گروه مهندسی 42 قدر سپاه بود که با وجود ارسال ماشینآلات به منطقه آتشسوزی، به شخصه برای کمک احتمال به مسئولان در منطقه تالاب میقان حضور یافته بود که نشان از همدلی بین مسئولان استان اعم از مدیران اجرایی، فرماندهان نظامی و انتظامی بود که در زمان وقوع اتفاق و پیشآمد مشکلی با وحدت و انسجام به دنبال حل مشکلات هستند.
*** بازهم تراژدی همیشگی هجوم مردم به صحنه حادثه برای فیلم و عکس یادگاری!
درحالیکه هشتمین ساعت اطفای حریق در تالاب میقان در حال انجام بود، استاندار مرکزی با تشریح اقدامات اظهار داشت: همان گونه که ملاحظه می کنید بالاخره در مرحله اطفاء و مهار آتشی که به جان تالاب میقان افتاده بود با کمک و بهکارگیری چند دستگاه بیل سنگین زنجیردار از ظرفیت صنایع شهرستان اراک، گروه مهندسی 42 قدر، بنیاد مسکن، راهداری، آبفا و .... تجهیزات لازم به محدوده ارسال شد و از چند نقطه همکاران امدادرسان ما از جمله از سمت فرودگاه و برج پرندگان، تلاش کردند که مسیر توسعه و گسترش آتش را کنترل کنند که تا حدود زیادی هم موفق بودند.
وی افزود: در حال حاضر حجم زیادی از آتشی که دو ساعت قبل اینجا برپا بود خاموش شده و تقریبا از چند نقطه که نگرانی زیادی داشتیم که آتش توسعه پیدا کند، مسیر آتش قطع شده است.
مخلص الائمه عنوان کرد: متأسفانه جهت باد از سمت شرق به غرب در حال تغییر جهت است که امیدواریم این باقی مانده آتش هم خاموش شود و تا قبل از اینکه جهت باد کاملا به سمت شهر اراک برگردد آتش و دود مهار گردد، میزان حجم دودی که از این محل متصاعد می شود خیلی زیاد است شاید بتوان گفت بسیار بیشتر از آتشی است که به چشم می آید.
وی اضافه کرد: مشکلی هم که اینجا داشتیم هجوم مردم با خودرو و موتور هم با روش های دیگر بود که باعث بروز مشکلاتی در محل آتش سوزی شده بود البته زمانی که از بازدید فرودگاه و تصفیه خانه فاضلاب می آمدیم، مسیر کاملا مسدود شده بود، به بیان دیگر اگر الان می خواستیم بیل های سنگین را به محل وارد کنیم دچار مشکل می شدیم و به لطف خدا، ماشینآلات سنگبن زودتر از تماشاچیان رسیدند! البته ورود مردم چا با انگیزه بازدید و تماشا و چه کمک به عوامل میدانی به طور کلی یک امر طبیعی و اجتنابناپذیر است اما با کمک مجموعه دستگاه انتظامی و همکاری فرمانده پلیس اراک شرایط مدیریت شد.
به گزارش تسنیم، موضوع مهمی که نه این بار که در جریان حوادث ملی دیگر همچون حادثه دلخراش متروپل بارها مورد تأکید امدادرسانها قرار داشت مسئله هجوم مردم به محل وقوع حادثه بود، موضوعی که نیاز به یک فرهنگسازی از سوی رسانهها و همکاری عمومی از سوی مردم دارد.
*** پایان اطفاء حریق 3 ساعت گذشته از بامداد؛ 400 هکتار از سطح تالاب در آتش سوخت
ساعت 3 بامداد و پس از 9 ساعت تلاش بی وقفه عوامل امدادی و مدیریت بحران، آتش سوزی در تالاب میقان اراک اطفا شد و پایان کار از سوی مسئولان استان اعلام شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی از بروز خسارت یک میلیارد تومانی حریق به تالاب میقان خبر داد، هرچند به نظر میرسد این رقمی پایینتر از خسارت به وجود آمده است و باید منتظر بررسی فنیتر و اعلام نظر کارشناسی مسئولان ارشد استان بود.
با این حال، یوسف یوسفی درخصوص خسارت وارد شده به تالاب میقان بر اثر آتش سوزی تالاب میقان افزود: بر اثر این حادثه حدود 400 هکتار از سطح تالاب در آتش سوخت و حدود یک میلیارد تومان خسارت به پوشش گیاهی منطقه وارد شد.
به هرحال، تالاب و نیزارهایش در آتش 9 ساعته سوخت اما نیاز است مسئولان برای جلوگیری از تکرار این رویدادها در منطقه چاره اندیشی کنند و صدالبته برای خسارات وارده و التیام زخمی که بر تن میقان افتاد و پرندگانی که با آتش گرفتن لانه و آشیانه سراسیمه تالاب را ترک کردند تمهیداتی کرد تا حال طبیعت تالاب هم بهبود یافته و نبض زندگیش به درستی همچون همیشه بزند.
انتهای پیام/711/.
منبع : منبع
5th April 25