به گزارش دفتر منطقهای پایگاه خبری تاج من، در حالی که به گفته شرکت توسعه ملی افغانستان 54 درصد کار فاز نخست پروژه «قوش تپه» تکمیل شده است، «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی حکومت کنونی افغانستان گفت استفاده از آب آمو دریا در این کانال حق افغانستان است.
وی در ادامه افزود با ازبکستان روابط دوستانه داریم و این کشور نیز حامی آبادی افغانستان است.
مجاهد گفت: «یک قطره آب را از کشورهای دیگر نمیگیریم و نیاز نداریم و نمیخواهیم که بگیریم. پس هیچ کشوری انشاءالله نگرانی نداشته باشد. با کشور ازبکستان نیز روابط بسیار دوستانه و خوبی داریم. و باور ما این است که آنها طرفدار آبادی و استقلال افغانستان هستند و در این راستا با ما همکاری میکنند».
این اظهارات در حالی است که مجله اکونومیست در مطلبی دراینباره نوشت کانال قوش تپه در شمال افغانستان که توسط طالبان در حال تکمیل است، امکان دارد به درگیریهای منطقهای منجر شود.
کانال قوش تپه، حدود 50 سال قبل در حاکمیت محمد داوود خان (1352 تا 1357) طراحی شد، اما در این مدت به دلیل جنگ و بی ثباتی در افغانستان عملی نشد.
این کانال، آب رودخانه آمو را به بخشهایی از ولایتهای بلخ، جوزجان و فاریاب انتقال میدهد که در مسیر 285 کیلومتری این کانال، حدود 700هزار هکتار زمین که اکنون قابل استفاده نیستند آبیاری خواهند شد.
با این حال، انتقال آب آمو دریا به ریگزارها و دشتهای شمال افغانستان ممکن است واکنش کشورهای همسایه افغانستان، از جمله ازبکستان که مزارع پنبه خود را از رود آمو آبیاری میکند، در پی داشته باشد.
افغانستان نیازمند برق ازبکستان است و از سالها قبل به اینسو برق مورد نیاز در شمال و پایتخت این کشور از ازبکستان تأمین میشود. در هفتههای اخیر، ازبکستان برق صادراتی خود را به افغانستان قطع کرد که با درخواستهای مکرر طالبان و پس از گذشت حدود یکماه، برق صادراتی ازبکستان دوباره وصل شد. تکمیل شدن پروژه کانال قوش تپه، ممکن است روابط میان افغانستان و ازبکستان را بیش از همیشه دچار تنش کند.
امضای قرارداد 2 ساله همکاری ریلی میان افغانستان و ازبکستانازبکستان صادرات برق به افغانستان را از سر میگیردبحران آب در افغانستان؛ 93 درصد از کودکان به آب سالم دسترسی ندارندانتهای پیام/
منبع : منبع
23rd November 24