گروه دفاعی پایگاه خبری تاج من- سید محمد طاهری: تیرماه امسال جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرده بود که «واشنگتن به دنبال یکپارچهسازی پدافند هوایی منطقه است. ما کار بر روی قابلیتهای پدافندی یکپارچه را ادامه میدهیم چون همانطور که میدانید کل منطقه درباره ایران و قابلیتهای موشکی فزاینده آنها، علاوه بر حمایت آنها از تروریسم در سراسر منطقه نگران است.»
آقای کربی در حالی این موضوع را اعلام میکرد که پیش از آن، ژنرال مکنزی فرمانده سابق سنتکام نیز در گزارش خود به کمیته دفاعی کنگره آمریکا با اعتراف به توانمندی پهپادهای ایرانی گفته بود: «استفاده گسترده ایران از پهپادهای کوچک و متوسط برای عملیاتهای شناسایی و هجومی بدین معناست که برای اولین بار از زمان جنگ شبهجزیره کره [اوایل دهه 1950 میلادی] بدون برتری کامل هوایی، عملیات انجام میدهیم.»
تهدیدات پهپادی کابوس آمریکاییها در منطقه/ چهکسی برتری هوایی را در دست دارد؟
چندی بعد، خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد که این ایده بر فناوری اسرائیلی استوار است و آمریکا به دنبال آن است تا با ایجاد یک پیمان دفاعی بین برخی کشورهای منطقه و اسرائیل (در حقیقت تشکیل ناتوی عربی) و متصل کردن سامانههای دفاع هوایی آنها با یکدیگر، با آنچه تهدیدات راکتی، موشکی و پهپادی میخواند، مقابله کند.
اما تحولاتی که طی سالهای اخیر در جنگهای رخ داده بین متحدان ایران و متحدان آمریکا در منطقه به وقوع پیوسته است نشان میدهد، سامانهها پدافندی آمریکا و رژیم صهیونیستی نتوانسته از پس پهپادها، موشکها و راکت های جبهه مقاومت برآید و در حقیقت هرچند در سطح تاکتیکی موفقیتهایی به دست آورده، اما قادر نبوده در سطح راهبردی با توان جبهه مقاومت مقابله کرده و آنها را مجبور به تغییر راهبرد در این حوزه کند.
این تحولات که سر آغاز آن جنگ 33 روزه بین حزب الله و اسرائیل بود، رژیم صهیونیستی را وادار کرد تا بعد از این جنگ در دکترین نظامی خود تجدید نظر کرده و علاوه بر آنکه برای نخستین مرتبه از زمان تشکیل ادبیات دفاعی را در راهبردهای نظامی خود جای داد، ساختار و سازمان پدافندهوایی خود را نیز بکلی دگرگون کرده و شبکه یکپارچه پدافندی در سرزمینهای اشغالی پدید آورد.
گزارش تسنیم از تأثیر قدرت موشکی مقاومت بر ساختار پدافند اسرائیل/ راکتهای حماس چگونه از گنبد آهنین عبور میکند؟
اما تحولات جنگهای بعدی رژیم با گروههای مقاومت فلسطینی نشان داد همپای این تغییر راهبرد در اسرائیل،گروههای مقاومت نیز توان موشکی و پهپادی خود را در سطوح کمی و کیفی ارتقا داده و توانستند از سد سامانههای پدافندی اسرائیلی بگذرند.
از سوی دیگر تحولات جنگ یمن نیز نشان داد سامانههای پدافندی که از سوی آمریکا در اختیار عربستان و امارات قرار گرفتهاند در مقابل تهدیدات پهپادی و موشکهای کروز انصار الله حرفی برای گفتن ندارند و نیروهای مقاومت یمنی طی این جنگ توانستند با گذشتن از سد این سامانههای پدافندی ضربات سنگینی را به عربستان و امارات وارد کنند که حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و انهدام سامانه پدافندی پاتریوت نمونههایی از آن است.
تصاویر قبل و بعد از انهدام سامانه پاتریوت عربستانی توسط پهپادهای یمنی
این اتفاقات موجب شد تا آمریکاییها سامانههای پاتریوت متعلق به خود را از عربستان جمع آوری کنند و عربستان مجبور شد تا برای پر کردن خلاء ناشی از این اتفاق سامانههای پاتریوت یونان را جایگزین سامانههای آمریکایی کند.
ایران یا آمریکا؛ چهکسی برتری نظامی متحدانش در منطقه را حفظ کرده است؟
چالش چندی پیش رژیم صهیونیستی با پهپادهای حزبالله بر سر میدان گازی کاریش که در نهایت منجر به پذیرش خواستههای لبنان درباره تعیین مرز دریایی شد نیز، تازه ترین نمونه از رویارویی پهپادهای مقاومت با سامانههای پدافندی اسرائیلی است که در نتیجه آن باز هم حزبالله بود که توانست اراده خود را بر طرف مقابل تحمیل کند.
عضویت اسرائیل در سنتکام و هشدارهای ایران/ تهاجم به تهدید در مبدأ
حال با این اوصاف به نظر میرسد متحدان ایران در منطقه غرب آسیا بخوبی راه مقابله با سامانههای پدافندی آمریکایی و اسرائیلی را آموختهاند؛ تجربهای که از سوی ایران در اختیار آنها قرار گرفته است.
موضوعی که تا کنون هیچ مقام ایرانی رسما آن را اعلام نکرده است اما تمرینهایی که در رزمایشهای نیروهای مسلح ایران بویژه سپاه پاسداران صورت میگیرد بسیار شبیه آن چیزی است که نیروهای مقاومت از آن برای هدف قرار دادن مراکز حساس و حیاتی دشمن و دور زدن سامانههای پدافندی آن استفاده میکنند.
گزارش تسنیم از یکپارچهسازی شبکه پهپادی در جبهه مقاومت
در جریان رزمایش پیامبر اعظم 17 نیروی هوافضای سپاه با ترکیبی از موشک و پهپادهای انتحاری حمله به مرکز توسعه تسلیحات کشتار جمعی رژیم صهیونیستی را شبیه سازی کرد.
شبیه سازی حمله ترکیبی موشکی و پهپادی سپاه به مرکز نیروگاه دیمونا اسرائیل
پیشتر و در جریان رزمایش پیامبر اعظم 14 نیز سپاه عملیات حمله به سامانههای پدافندی و رادار سامانه تاد آمریکایی با استفاده از پهپاد انتحاری و موشک بالستیک را تمرین کرده بود.
تمرین انهدام رادار AN/TPY2سامانه تاد آمریکایی/ یک آتشبار این سامانه در امارات مستقر است
یکی از روشهایی که سپاه برای از کار انداختن سامانههای پدافند هوایی و موشکی دشمن از استفاده میکند همین حملات ترکیبی پهپادی و موشکی است. در این روش ابتدا با گسیل حجم انبوهی از پهپادهای انتحاری ارزان قیمت سامانه پدافندی طرف مقابل که تواند کشف تعداد محدودی هدف را دارد اشباع میشود و پس از آن که سامانه دیگر توان کشف هدف دیگری را نداشت آنگاه موشکهای بالستیک نقطه زن با سرعت بالا و کلاهک جداشونده وارد میدان شده و به مراکز حساس و حیاتی دشمن حمله میکنند.
لحظه اصابت پهپاد انتحاری شاهد 131 به سایت شبیه سازی شده سامانه سام 6
روش دیگر نیز استفاده از موشکهایی است که سرجنگی آنها مجهز به جستجوگر امواج راداری و یا مختل کننده امواج رادار است. این موشکها با حمله به منبع انتشار امواج رادار و یا مختل کردن رادارهای کشف هدف، قادر به نابود کردن آنها هستند.
لحظه اصابت موشک ضد رادار هرمز به سایت شبیه سازی شده رادار پاتریوت
با نگاهی به تجهیزات موشکی و پهپادی که امروز در اختیار جبهه مقاومت قرار دارد و شبکه یکپارچه پهپادی و موشکی که ایران به همراه متحدانش در منطقه ایجاد کرده است به نطر میرسد حالا این شبکههای یکپارچه، توانایی مقابله با سامانههای پدافندی دشمن را نیز دارند.
تجربهای که در عمل نیز محقق شده و حمله انصار الله به پالایشگاه آرامکو و انهدام سامانه پاتریوت توسط آنها،اصابت راکت به تأسیسات نفتی عسقلان در جریان جنگ 12روزه در حالی که سامانه گنبد آهنین در نزدیکی این تأسیسات مستقر شده بود،عملیاتهای متعدد پهپادی حزب الله بر فراز سرزمینهای اشغالی و حمله موشکی به تاسیسات دیمونا در اسرائیل نمونههایی از آن هستند.
تشکیل «شبکه یکپارچه موشکی» جبهه مقاومت با محوریت ایران
همین امر موجب شده تا آمریکا و رژیم صهیونیستی برای مقابله با حملات شبکههای یکپارچه موشکی و پهپادی جبهه مقاومت به فکر ایجاد شبکه یکپارچه پدافندی در منطقه بیافتند.
این امر تا جایی پیشرفته است که آنها اخیرا تعداد سامانههای پدافندی خود در منطقه را افزایش داده و حتی در جزیره میون در منطقه راهبردی باب المندب و همچنین بند ایلات در جنوب سرزمینهای اشغالی سامانههای پدافندی مانند پاتریوت را مستقر کنند.
تجربه جنگهای چند ساله اخیر اما نشان میدهد ایران و متحدانش در منطقه با ابداع روشی جدید که مبتنی بر بکارگیری ترکیبی موشک و پهپاد است، بخوبی راه مقابله با سامانههای پدافندی طرف مقابل را پیدا کردهاند و اینبار نیز آنها موفق شدهاند تا دشمنان خود را وادار به تغییر راهبرد برای مقابله مقابله با توان موشکی و پهپادی خود کنند.
روشی که هرچند هنوز عملیاتی نشده است اما با نگاهی به گذشته به نظر میرسد مانند سایر راهبردهای دفاعی آمریکا و اسرائیل در منطقه، آینده درخشانی در انتظار آن نیست.
به این ترتیب انتظار میرود در نبردهای آینده ایران و متحدانش به راحتی قادر به عبور از سامانههای پدافندی دشمن و حمله به مراکز حساس و حیاتی دشمن باشند که این موضوع میتواند دست برتر را در اختیار جبهه مقاومت قرار دهد.
انتهای پیام/
منبع : منبع
21st November 24