به گزارش پایگاه خبری تاج من از شیراز، ساعات پایانی شب بود هوا به شدت سرد و یخبندان، چند لحظهای از خودرو بیرون آمدم تنم از این سرمای سوزناک به لرزش افتاده بود؛ یه لحظه نگاهم به گوشهای از خیابان افتاد، چند نفری با چهرههای تکیده که با پتو به دور هم جمع شده بودند. با تمام نگرانیهایی که در دل شب بود به سمت آنها نزدیک شدم.
روی کارتنی نشسته بودند با انگشتهای ترک خورده و فندکهای شکسته. کفشهای کثیفِ بدون بند و سوراخ شده با لنگههایی متفاوت. لباسهای کهنه و کثیف با دکمههایی پریده. یکی از آنها با آتشی که برای سیگار خود روشن کرده بود به صورتم زل زد و گفت: برو نزدیک ما نشو مگر تا حالا آدم ندیدی؟ بگذار به درد خودمان گرفتار بمانیم. آن چند نفر دیگر نیز مشغول مصرف مواد مخدر!
به هر نحوی بود سرصحبت را باز کردم و از او پرسیدم چرا در این سرما اینجا هستی؟ نامش علی بود؛ در همان ابتدای صحبت گفت دختر برو خانه و نگذار روزگارت مثل ما شود! او 6 سال بود که خانه را ترک کرده و حالا آسفالتهای کف خیابان، تشک و آسمان لحافش است. میگفت زمانی روزگاری برای خود داشته و هیچگاه فکر چنین روزی که گوشهای از خیابان باشد را نمیکرد.
مواد مخدر زندگیام را به تباه و نابودی کشاند..
علی که به گفته خودش 34 سال سن دارد گفت: مواد مخدر لعنتی زندگی من را به آتش و تباهی کشاند و حال باید صبح تا شب را در خیابانهای سطح شهر با جمعآوری آشغالهای کف خیابان و سطلهای زباله بگذرانم تا موادم را بخرم.
وی با همان صدای خمار گفت: خیلی از آدمها فکر میکنند که ما از همان اول کارتن خواب بودیم؛ در حالی که نمیدانند تمام زندگی، ثروت را به دلیل خماری و مواد کشیدن از دست دادهایم ... با همان صدای خمار آهی از ته دل کشید و لرزهکنان گفت دیگر امیدی به زندگی ندارم وای کاش زودتر میمُردم ...
با شنیدن این جمله غمی بزرگ وجودم را فراگرفت و اشک در چشمانم حلقه زد! برای کسی که تنها 34 سال سن دارد و به این وضع دچار شده است! دردهایی که این افراد معتاد دارند برای همه ما شاید آشنا نباشد، اما تا حدودی با گذر از کوچه و خیابانهای محلات کوزهگری، شیخ علی چوپان، دروازه سعدی، دروازه کازرون و دهپیاله شیراز میتوان این دردها را به وضوح مشاهده کرد که مهمترین موضوع در این زمینه این مسئله است که چه کاری باید برای این افراد انجام داد؟
زیرپوست کلانشهر شیراز به ویژه در ساعات شامگاهی حرفهای زیادی برای گفتن دارد، کارتن خوابها و افراد بیخانمانی که کنار سطلهای زباله و دیوارهای خیابان با پتو یا پارچهای قوز کرده تا از سرمای سوزناک زمستان و باران در امان بمانند. حال رهاسازی و بی پاسخ گذاشتن این آسیبهای اجتماعی میتواند مشکلات جدی برای شهر ایجاد و معضلات اجتماعی را در مناطق مختلف افزایش دهد. به راستی برخورد با سودجویان و قاچاقچیان مواد مخدر که زندگی این جوانان را به نابودی میکشاند، بر عهده چه کسی است؟
به نظر میرسد که موضوع ساماندهی معتادان متجاهر باید با همکاری تمامی متولیان امر از جمله شورای مبارزه با مواد مخدر، بهزیستی، شهرداری، نیروی انتظامی و سایر دستگاههای وابسته صورت بگیرد. هر چند مسئولان شهری سعی کردهاند با راه اندازی گرمخانه و اسکان دادن این افراد از شدت مشکلات بکاهند، اما همچنان حضور کارتن خوابها که اکثرا معتاد هستند هر روز پر رنگتر میشود.
هشتم تیرماه 1401 اسماعیل محبیپور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس از تشکیل دبیرخانه شورای مبارزه با مواد مخدر با حضور دستگاهها و نهادهای مختلف استان و با طراحی برنامههای مختلف در مسیر ترمیم آسیبدیدگیها خبر داد و گفت: یکی از محورهای فعالیت این دبیرخانه، بازتوانی معتادان متجاهر، معتادان خود معرف و یا افرادی است که از سوی خانوادهها معرفی میشوند.
همچنین 23 مرداد 1401 لطف الله شیبانی فرماندار شیراز در نشستی با خبرنگاران مهمترین چالش و مشکل اجتماعی شهرستان شیراز را معتادان متجاهر اعلام کرد و گفت: براساس بخشنامه وزیر کشور باید تا پایان شهریورماه تکلیف متعادان متجاهر در کلانشهرها حل شود و تاکید کرد که وظیفه جمع آوری متکدیان خیابانی و معتادان متجاهر بر عهده شهرداری است.
ساماندهی 2170 نفر از معتادان متجاهر در فارس
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه طرح ساماندهی معتادان متجاهر به طور مستمر در حال انجام است، اظهار داشت: در حال حاضر معتادان متجاهر جمع آوری شده به دومین مرکز ماده 16 سپاه که از 10 آبان ماه شروع به کار کرده است ارجاع و مابقی معتادان نیز به مراکز تبصره 2 ذیل ماده 16 قانون مبارزه با مواد مخدر جهت سیر مراحل درمان و نگهداری منتقل میشوند.
سیدموسی حسینی با بیان اینکه هماهنگیهای لازم با دستگاههای ذیربط از جمله بهزیستی و شهرداری برای فعال سازی، راه اندازی و پذیرش معتادان زن و مرد در مراکز سرپناه شبانه و گرم خانهها انجام شده است، افزود: همچنین گروههای سیار در فصل سرما به معتادانی که اطلاعی از این مراکز ندارند اطلاع رسانی کرده تا به این مراکز مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت برای پذیرش همه معتادان وجود دارد، گفت: در این مراکز خدمات بهداشتی و آموزشی به همراه یک وعده غذای گرم در ظهر و یک وعده در شب به همراه استحمام در نظر گرفته شده است.
حسینی با اشاره به اینکه دو مرکز سر پناه شبانه (شلتر) برای زنان و مردان در منطقه شاه داعی اله و خیابان تختی راه اندازی شده است، بیان کرد: تمامی خدمات در این مراکز رایگان ارائه میشود و اگر فرد معتاد خودش مراجعه کند او را پذیرش میکنند و خدمات مذکور به او ارائه میشود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس در ادامه تعداد کل معتادان متجاهر ساماندهی شده را 2170 نفر که 2063 نفر مرد و 107 نفر زن است اعلام کرد و افزود: 50 درصد از هزینههای هر تعداد معتاد که در مراکز پذیرش میشوند از طرف ستاد مبارزه با مواد مخدر تامین و پرداخت میشود و 50 درصد دیگر باید از اعتبارات استانی و از طریق بهزیستی و شهرداری تامین شود.
بدهی 6 میلیارد تومانی شهرداری شیراز جهت ساماندهی معتادان
حسینی تعداد معتادان متجاهر زن را 300 نفر (8.7 درصد از کل معتادان استان) اعلام کرد و گفت: از طرف ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال 1400، هفت میلیارد تومان و در سال 1401 تاکنون شش میلیارد و 50 میلیون تومان به ساماندهی معتادان متجاهر اختصاص یافته است.
وی در ادامه تصریح کرد: از طرف شهرداری شیراز در سال 1400 تقریباٌ سه میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شد و در سال جاری تاکنون اعتباری به ساماندهی معتادان اختصاص نیافته و شهرداری شیراز 6 میلیارد تومان بدهکار است.
حسینی یادآور شد: غربالگری معتادان متجاهر با حضور پزشک، روانشناس و متخصصان انجام میشود، همچنین در مراکز درمانی، پزشک و پرستار حضور دارند و خدمات بهداشتی و درمانی به طور منظم انجام میشود. همچنین در مراکز درمن اعتیاد، محیطهای قرنطینه و ایزوله بهداشتی برای پیشگیری از شیوع بیماریها مثل آنفلونزا وجود دارد و مسائل بهداشتی مطابق اصول رعایت میشود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس در پایان عمده موادمخدر مصرف شده را تریاک، هروئین و شیشه اعلام کرد و گفت: مواد مخدر از طریق کشور افغانستان وارد میشود.
اسکان حدود 200 نفر در گرمخانههای شهرداری شیراز
غلامرضا غلامی معاون شهردار شیراز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از شیراز، درباره اقدامات شهرداری برای ساماندهی کارتنخوابها در فصل سرما، بیان کرد: سرما و برودت هوا تهدیدی جدی برای کارتنخوابهاست لذا شهروندان در صورت مشاهده کارتنخواب در مناطق مختلف شهری باید از طریق تماس با مرکز 137 مکان حضور افراد آسیبدیده را برای انتقال به گرمخانه گزارش دهند.
وی با بیان اینکه در بین کارتنخوابها ممکن است که معتادین متجاهر هم که جایی برای ماندن ندارند، یافت شود، افزود: شهرداری شیراز آنها را پس از نگهداری به کمپ ماده 16 بهزیستی برای مراحل درمان تحویل میدهند.
غلامی با بیان اینکه کمبود مکان برای کارتنخوابها در کلانشهر شیراز وجود ندارد، اظهار کرد: کارتن خوابها و افرادی که شب برای خوابیدن سرپناهی ندارند میتوانند به گرمخانههای شهرداری شیراز مراجعه و اسکان داده شوند.
آدرس گرمخانههای شهرداری شیراز برای افراد بیخانمان
رئیس اداره پیشگیری و ساماندهی آسیبهای اجتماعی شهرداری شیراز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از خدماتدهی 2 گرمخانه شهرداری در بلوار مدرس حدفاصل فضل آباد نرسیده به پل غدیر با پذیرش 80 نفر مرد و زن، و همچنین یک گرمخانه دیگر در بلوار نواب صفوی رو به روی خیابان سجاد پشت دالرحمه جنب درمانگاه کاردانی با ظرفیت بیش از 100 نفر خبر داد و گفت: هر سال با توجه به کاهش دمای هوا و فرا رسیدن فصل زمستان در شیراز این گرمخانهها برای اقامت شبانه کارتن خوابها دایر میشود.
علی پولادین از تجهیز 2 گرمخانه دیگر تا پایان هفته در این کلانشهر اطلاع داد و افزود: امکاناتی نظیر استحمام، شام و استراحت در گرمخانه شهرداری مهیاست.
وی همچنین ادامه داد: برای انتقال این افراد به گرمخانهها هر روز بعدازظهر سرویسهایی از سوی شهرداری به سطح شهر، حاشیه شهر و محل تجمع این افراد فرستاده میشود تا این افراد بدون مشکل به گرمخانه منتقل شوند.
پولادیان با تصریح بر اینکه وجود افراد کارتنخواب و جولان معتادان در سطح شهر شیراز زیبنده پایتخت فرهنگی و مذهبی نیست، اظهار کرد: برای حل این معضل باید همگی دستگاههای مرتبط کنار هم بیایند.
خبرنگار تسنیم برای پیگیری بیشتر این موضوع تا لحظه انتشار این خبر علیرغم تماسهای مکرر موفق به برقراری ارتباط با محمدرضا هوشیار مدیرکل بهزیستی فارس و مدیر روابط عمومی این مجموعه نشد.
به گزارش تسنیم فرا رسیدن فصل زمستان و سرگردانی معتادان متجاهر و کارتن خوابها زنگ خطر افزایش آسیبهای اجتماعی را برای مسئولان استان به صدا در آورده تا برای پیشگیری از این ناهنجاری اجتماعی چاره اندیشی کنند.
اعتیاد به موادمخدر یکی از مهمترین معضلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب شده و این پدیده زاییده عواملی همچون رشد بیکاری، بروز مشکلات اقتصادی، افزایش مهاجرت است.
گزارش از مریم رضایی
انتهای پیام/424/..
منبع : منبع
21st November 24