به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تاج من، مهدی زارع؛ استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و رئیس مرکز پیشبینی زلزله در برنامه تلویزیونی تهران 20، درباره اثر زلزله اخیر ترکیه بر سدهای این کشور اظهار کرد: در منطقهای که زلزله اتفاق افتاده بیش از 30 سد بزرگ و کوچک وجود داشته که همگی ترک خوردهاند و این ترک خوردگی طبیعی است.
وی مدعی شد: سد آتاتورک نیز ترک خورده است و دریچههای آن را باز کردهاند که آسیب بیشتری را متحمل نشود و آن را تعمیر کنند.
وی ادامه داد: به دلیل باز کردن دریچهها در پایین دست آن حالت سیلابی اتفاق میافتد.
آیا ارتباطی بین زلزله اخیر ترکیه با سدسازیهای دیوانهوار در این کشور وجود دارد؟رئیس مرکز پیشبینی زلزله گفت: سد آتاتورک بزرگترین دریاچه مصنوعی موجود ترکیه را ایجاد کرده که 47.8 میلیارد مترمکعب آب پشت آن ایستاده است. محور این سد با گسلی که فعال شده 55 کیلومتر فاصله دارد، و انتهای دریاچه سد نیز حدود 120 کیلومتر با زون گسل فاصله دارد؛ بنابراین گسل آناتولی شرقی در محل دریاچه نیست چرا که اگر دریاچه روی گسل ساخته شده بود، این متوقف کردن آب منجر به حرکت گسل میشد.
زارع درباره اثر این سد بر روی زلزله گفت: این موضوع نیاز به بررسیهای بیشتری دارد اما به نظر میرسد که این گسلهایی که از محور سد و از دریاچه رد میشوند، ممکن است تحریکهای آنها به طور غیرمستقیم اثراتی را روی زون گسل گذاشته و موجب حرکت گسل شده باشد.
وی درباره علت زلزله در ترکیه و سوریه توضیح داد: حرکت و بالا آمدن ورقه عربی و ورقه آفریقایی موجب این زلزله بود. در مرز این 2 گسل، گسل بحرالمیت وجود دارد که درست زمانی که گسل بحرالمیت به گسل آناتولی رسید، زلزله اتفاق میافتد. صفحه عربی یک حرکت چرخشی نیز دارد که فشاری را به صفحه ایران وارد میکند.
استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی تأکید کرد: زلزله خوی به گسلهای ایران ربط داشته و ارتباطی میان این زلزله با زلزله ترکیه و سوریه نیست. محلی که زلزله آمده با مرز ایران 700 کیلومتر فاصله دارد و این گسلها به هم متصل نیستند.
ارتباطی بین زلزله خوی با زلزله ترکیه نیست/ ادعای استفاده از سلاح هارپ علمی نیستهمچنین زارع در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رابطه با ترک خوردن سد آتاتورک توضیح داد: مطرح کردن سد آتاتورک براساس گزارشاتی در اینترنت بوده که مدعی شده بود ترکخوردگی در سطح این سد دیده شده و باز شدن دریچه سد نیز به همین دلیل بوده است؛ البته اگر هم ترک خورده باشد موضوع عجیبی نیست چرا که زلزلهای به این شدت میتواند باعث ایجاد ترک در سدها شود. در مجموع تأیید این موضوع که سد ترک خورده یا خیر جای مشاهده و مطالعه دارد.
انتهای پیام/
منبع : منبع
21st November 24