پایگاه خبری تاج من-سید محمد طاهری: حدود یک ماه به اربعین حسینی(ع) مانده است و کمکم فعالیتها برای برگزاری هرچه بهتر راهپیمایی اربعین در ایران و عراق آغاز شده است.
بین تمام فعالیتهایی که برای اربعین میشود آمادهسازی پایانههای مرزی برای تردد زائران از اهمیت بیشتری برخوردار است چه اینکه سالهای گذشته نیز آماده نبودن برخی زیرساختها در مرز موجب ازدحام جمعیت و بهوجود آمدن برخی مشکلات برای زائران اربعین حسینی شده بود.
گروه خبری تسنیم برای تهیه گزارش از وضعیت آمادهسازی پایانههای مرزی راهی مرزهای مختلف کشور شده است تا ضمن ارائه گزارشی مستند از وضعیت آمادهسازی این پایانهها، اطلاعات لازم را برای انتخاب بهترین مرز در ایام اربعین به مخاطبان ارائه دهد.
اربعین 1402؛ وضعیت مرز خسروی چهتفاوتی با سال گذشته کرده است؟/ گزارش میدانی تسنیم را بخوانید
منزل دوم پایانه مرزی مهران:
13 مرداد ماه است و ما ساعت 10 صبح از کرمانشاه عازم مرز مهران هستیم. هنوز هوا خیلی گرم نشده است و ما حدود سه ساعت تا مرز مهران راه در پیش داریم. هر چه به سمت مرز میرویم بر شدت گرمای هوا افزوده میشود و راننده ما که پوستش به تابش آفتاب حساس است، صورتش را با چفیه پوشانده است تا از گزند آفتاب در امان بماند.
نزدیکیهای ایلام که میرسیم با جادهای کوهستانی و پر از گردنه و تونل روبرو میشویم که رانندگی در آن مقداری سخت است و سرعت ما به همین دلیل کم میشود.
مانند جاده منتهی به پایانه مرزی خسروی اینجا هم فعالیت راهداران برای بهسازی جادهها در حال انجام است و هرجا که توانستهاند جاده را تعریض کرده و هر جا هم لازم بوده آسفالت جاده را نوسازی کردهاند. البته همانطور که گفتم این بخشی از جاده تا شهر ایلام کوهستانی است و امکان تعریض آن وجود ندارد.
از ایلام که عبور کردیم برای اقامه نماز ظهر به شهر صالح آباد رسیدیم و نماز ظهر را در امامزاده علی صالح اقامه کردیم. امامزادهی بزرگ با فضایی نسبتا وسیع که برای استراحت بین ایلام و مهران محل مناسبی است. تابش شدید آفتاب و انعکاس آن از سنگهای کف حیاط امامزاده آنقدر چشم را اذیت میکند که مجبورمان میکند تا به صحن مطهر امامزاده پناه ببریم. وارد امامزاده که شدیم گویا از جهنم وارد بهشت شدهایم. هوایی خنک و دلپذیر روحمان را مینوازد. نماز را به جماعت خواندیم و حدود یک ربع چرت زدیم تا قدری تجدید قوا کنیم.
با اینکه امامزاده علی الصالح حیاط بسیار بزرگی دارد اما به نظر میرسد برای استقبال از زائران اربعین می بایست این فضا هم به سایه بان مجهز شود تا از مردم در مقابل داغی هوا مراقبت کند اما در زمانی که ما آنجا بودیم اتفاقی نیافتاده بود.
هوا آنقدر گرم شده است که برای خنک شدن مجبوریم دائم لیموناد و آب خنک بخوریم به همین دلیل کف ماشین مملو از بطریهای خالی آب معدنی و لیموناد شده است. رانندهمان دوباره صورتش را با چفیه میپوشاند و به راه میافتیم. جاده بین صالح آباد و مهران جادهای کفی است که رانندگی را در آن راحتر از جاده کرمانشاه به ایلام است.
دوباره مانند سفر قبلی با دوستانی که سال گذشته برای سفر اربعین به پایانه مرزی مهران سفر کردهاند صحبت میکنیم تا بدانیم مشکلات سال گذشته چه بوده است.
با توجه به اینکه پایانه مرزی مهران از امکانات بسیار بیشتری نسبت به مرز خسروی برخوردار است طبعا مشکلات این پایانه هم کمتر است اما بازهم طی مسافت 10 کیلومتری از محل پارکینگ خودرو تا خود پایانه مرزی و ازدحام جمعیت از اصلیترین مشکلاتی است که بیان میشود.
بعد از شهر مهران یک پارکنیگ مناسب برای خودرو تعبیه شده است که حدود 10 کیلومتری با پایانه مرزی فاصله دارد. زائران باید اینجا خودروهای خود را پارک کرده و بعد با اتوبوس راهی پیانه مرزی شوند.
قدری جلوتر به محلی رسیدم که فضای آن مانند یک پارکینگ بود اما در حقیقت پایانه مسافری برکت نامگذاری شده است. این پایانه برای استقرار اتوبوسهای مسافری در نظر گرفته و در حال گسترش و بهسازی است.
از اینجا که عبور کردیم به یک پست نگهبانی مرزبانی رسیدیم که خودروهای عبوری به سمت پایانه مرزی را کنترل میکرد. کارت خبرنگاری نشان دادیم گفتند باید قدری صبر کنیم تا هماهنگیها را انجام دهند. با دفتر استانیمان در ایلام تماس گرفتیم و آنها هماهنگیهای لازم را انجام دادند و به ما خبر دادند مدیرکل راهداری استان ایلام در پایانه مرزی منتظرمان است تا با او مصاحبه کنیم.
بالاخره هماهنگیهای لازم انجام میشود و وارد پایانه مرزی میشویم. در دو طرف راه کانتینرهایی قرار داده شده است. فیلمبردارمان میگوید: این کانتینرها را برای کنترل ازدحام جمعیت در زمان مراجعه زائران به مرز قرار دادهاند. از این محل که عبور کردیم وارد فضای اصلی پایانه شدیم.
از ماشین پیاده شدیم تا فیلمبرداری کنیم اما هوا به قدری داغ شده است که گوشیهای موبایلمان هشدار درجه حرارت میدهد و هر چند دقیقه یکبار مجبوریم برای خنک کردن آنها را جلوی کولر ماشین بگیریم. واقعا چند دقیقه در این فضا ماندن سخت است چه برسد به ساعتها منتظر ماندن برای رد شدن از مرز.
اینجا هم آثار کار عمرانی برای آماده سازی مرز مشهود است. فعالیتها برای اضافه کردن سایهبان در حال انجام است و نیروها در آن گرمای هوا با تمام قوا در حال تلاش هستند.
ساختمان مرکز اورژانس پایانه مرزی هم در حال بهسازی است و آنطور که بعدا مدیرکل راهداری ایلام به ما گفت قبلا فضای این مرکز 600 متر بوده است که به 1200 متر ارتقا یافته است. تعداد سرویسهای بهداشتی پیش بینی شده هم مناسب است و به نظر میرسد از این ناحیه مشکلی پیش نیاید.
وارد سالن ترانزیت شدیم و وقتی تعداد گیتهای را دیدیم تعجب کردیم زیرا به نطر نمیرسد 16 گیت کفاف چک کردن گذرنامه زائران اربعین را بدهد.
موضوع را از مدیر راهداری جویا شدیم گفت: گیتهای مخصوص زائران اربعین در حیات بیرونی سالن قرار دارد و تعداد آنها هم کافی است. مشکل ازدحام جمعیت بیشتر در طرف عراقی بود که امسال قول دادهاند گیتهای خود را افزایش دهند.
از او درباره نصب سایهبان پرسیدیم در این باره هم گفت: با توجه به گرمای هوا اضافه کردن سایه بان مجهز به پنکه و مهپاش در دست اقدام است و به دلیل آنکه اعتبارات این موضوع قدری دیر اختصاص داده شده است کار را دیر شروع کردهایم.
از سالن ترانزیت خارج میشویم و به حیاط بیرونی میرویم. 64 گیت برای چک کردن زائران اربعین در فضایی مسقف در نظر گرفته شده است. بعد از چک کردن گذرنامههای زائران به فضای بازی منتقل میشوند و باید چند صد متری را پیاده بپیماند تا به پایانه مرزی عراق برسند و از آنجا راهی عتبات شوند.
با توجه به اینکه پایانه مرزی مهران فاصله کمتری نسبت به سایر پایانههای مرزی تا نجف و کربلا دارد، زائران بیشتر از این پایانه برای تردد به کشور عراق استفاده میکنند و با توجه به گرمای هوا، میبایست اقدامات عمرانی برای نصب سایه بان و مهپاش در فضاهای انتظار زائران با سرعت و کیفیت بهتری ادامه پیدا کنند. از سوی دیگر مدیریت مراجعه زائران به مرزهای مختلف و جلوگیری از تجمع در یک پایانه مرزی نیز میتواند منجر به تسهیل تردد زائران شود.
علاوه بر این مدیریت در لحظه و تعامل مناسب و اثرگذار با طرف عراقی هم موضوع بسیار مهمی است که در اربعین امسال باید بیش از پیش به آن توجه شود.
همچنین با توجه به گرمای هوا موکبداران ایران نیز باید اهتمام ویژهای به حضور در پایانههای مرزی ایران و عراق داشته باشند. عمده فعالیت موکبداران ایرانی معطوف به حضور در مسیر نجف تا کربلا است اما ذکر این نکته ضروری است که به نظر میرسد موکبداران عراقی و همچنین موکبداران سایر کشورها در این مسیر حضور مییباند و علاوه بر آن عراقیها منازل خود را نیز در اختیار زائران اربعین قرار میدهند.
در این شرایط و با توجه به اینکه عمده زائران سالهای گذشته یکی از مشکلات را نبود موکب در پایانههای مرزی عراق و همچنین جمع آوری موکبهای ایرانی در مسیر بازگشت زائران در داخل کشور بیان میکنند، لازم است تا با مدیریت این موضوع موکبداران ایرانی عمده تلاش خود را برای حضور در مسیر پایانههای مرزی ایران و عراق متمرکز کرده و تا پایان بازگشت زائران موکبهای خود را جمع آوری نکنند تا زائران در هوای گرم تابستان کمتر دچار مشکل شوند.
انتهای پیام/
منبع : منبع
24th November 24