گروه دفاعی پایگاه خبری تاج من- سیدمحمد طاهری؛ 14 شهریور ماه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شناور گشتی رزمی شهید سلیمانی رونمایی کرد.
رونمایی از این شناور علاوه بر آنکه نسل جدیدی از شناورهای نظامی ایرانی را به نمایش گذاشت، همراه با نمایش تسلیحات جدیدی بود که برای نخستین مرتبه روی شناورهای ایرانی نصب میشدند.
کادر مشکی رنگ توپ 30 میلیمتری نصب شده روی شناور شهید سلیمانی
یکی از تسلیحاتی که روی ناو شهید سلیمانی و شناور شهید دارا (شناور تندر ایرانی) نصب شده است یک قبضه توپ 30 میلیمتری 2A42 خودرو رزمی پیاده نظام بی ام پی 2 است. این توپ ساخت کشور روسیه است و به عنوان سلاح اصلی در برخی خودروهای رزمی و همچنین به عنوان سلاح جانبی در برخی بالگردهای رزمی روسی مورد استفاده قرار میگیرد.
اما این توپ در حقیقت یک سلاح رزم زمینی است و برای استفاده از این توپ در شرایط رزم دریایی می بایست تغییراتی در نحوه بکارگیری و سامانه کنترل آتش آن روی شناورهای نیروی دریایی صورت میگرفت.
بر این اساس موسسه تحقیقات و جهاد خودکفایی شهید زین الدین نیروی زمینی سپاه که متولی اصلی تعمیر و ارتقا ادوات زرهی در سپاه است پروژهای تحت عنوان تندر را برای ارتقا و بکارگیری توپ 30 میلیمتری روی شناورهای نیروی دریایی سپاه را آغاز کرد.
بر اساس این پروژه قرار شد تا موسسه شهید زین الدین با همکاری جهاد خودکفایی نیروی دریایی سپاه، اقدامات لازم برای نصب و بکارگیری توپ 30 میلیمتری روی شناورهای رزمی تندر از جمله طراحی سامانه هدفگیری،سامانه کنترل آتش،سامانه استابلایزر، سامانه اتوماسیون و همچنین تغییرات لازم در بارگذاری مهمات را به عمل آورند.
توپ 30 میلیمتری 2A42 نصب شده روی نفربر های زرهی یک توپ اتوماتیک است که از مهمات کالیبر 30 میلیمتری روسی استفاده میکند. این توپ قادر است در حالت تیراندازی سریع 500 گلوله و در حالیت تیراندازی آهسته 200 تا 300 گلوله بر دقیقه شلیک کند.
سرعت آتش دهانه این توپ 970 متر بر ثانیه است و قادر به چرخش 360 درجه و اجرای آتش 75 درجه علیه اهداف هوایی است. این توپ همچنین قادر است تا 4000 متر علیه اهداف سطحی و 2500 متر علیه اهداف هوایی اجرای آتش کند.مهمات قدرتمند و شدیدالانفجار این توپ آن را گزینهای مناسب برای هدف قرار دادن تجمع نفرات و انواع خودروهای رزمی و استحکامات دشمن کرده است.
برجک نصب شده روی نفربرهای زرهی بی ام پی 2 به صورت استاندارد از یک توپ 30 میلیمتری و یک تیر بار PKT با کالیبر 7.62 میلیمتری بهره میبرد.
در سالهای اخیر طرحهای ارتقایی متفاوتی روی برجک نفربر های بی ام پی 2 اجرای شده است که شامل اضافه کردن موشکهای ضد زره و همچنین سامانههای هدایت و کنترل آتش پیشرفته است.
در صنایع زرهی کشورمان نیز طرحهایی برای افزایش قدرت و دقت آتش خودروهای زرهی اجرای شده است که علاوه بر افزودن موشکهای ضد زره دهلاویه نوآوریهایی در حوزه سامانههای کنترل آتش و طراحی برجک جدید برای این نفربرها بوده است.
تجهیز نفربرهای سپاه به برجکهای جدید/ آتش BMPها قدرتمندتر میشود
از جمله این طرحهای میتوان به طراحی یک برجک جدید برای نفربرهای بی ام پی 2 توسط موسسه شهید زین الدین نیروی زمینی سپاه اشاره کرد که در آن علاوه بر توپ 30 میلیمتری، یک تیر PKT، یک نارنجک انداز 30 میلیمتری و یک تیربار NSVT نیز روی این برجک نصب شده است.
برجک جدید طراحی شده توسط موسسه شهید زین الدین نیروی زمینی سپاه
از دیگر نوآوریهای دیگر این موسسه طراحی سیستم کنترل آتش و دید در شب برای ادوات زرهی است. این سامانه که توسط متخصصان سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی طراحی شده است به کاربر این امکان را میدهد که تا در شب و تاریکی مطلق از روی تانک و انواع خودروهای زرهی تا برد 4 کیلومتر با دقت بالا شلیک کند.
تجهیز تانکهای سپاه به سامانه دید در شب با برد 4کیلومتراین تجارب نیروی زمینی سپاه در حوزه بروزرسانی تانک و نفربرها و بخصوص توپ 30 میلیمتری موجب شد تا در اقدامی جدید متخصصان موسسه شهید زین الدین، دست بکار ارتقا توپ 30 میلیمتری برای نصب روی شناورهای نیروی دریایی سپاه شوند.
این توپ در ابتدا برای جایگزینی با توپ 2 لول هدایت راداری استاندارد شناورهای تندر ندسا طراحی شد اما در گامهای بعد قرار شد تا روی شناور شهید سلیمانی نیز نصب شود.
در گام اول میبایست تدبیری اندیشه میشد تا سلاح بتواند در شرایط مواج دریا با دقت به سمت اهداف خود شلیک کند. برای این منظور یک سامانه لرزشگیر یا استابلایزر برای توپ 30 میلیمتری طراحی شد که با استفاده از آن لرزشهای حاصل از تکانههای امواج دریا حذف شده و کاربر قدر خواهد بود با دقت به سمت اهداف خود شلیک کند.
در حوزه سامانه کنترل آتش نیز توپ نصب شده روی شناورهای نیروی دریایی سپاه به یک سامانه هدفگیری و هدایت آتش اپتیکی با قابلیت دید در شب مجهز شده است. توپ 30 میلیمتری یک سلاح کوتاه برد است و که برای مقابله با شناورهای تندرو و قایقهای کوچک در فواصل نزدیک روی شناروهای ندسا نصب شده است. به همین جهت استفاده از سیستمهای هدفگیری و کنترل آتش اپتیکی علی رغم برد کوتاه، یکی از بهترین گزینهها برای تسلیحات کوتاه برد است.
سامانههای اپتیکی برخلاف سامانههای راداری در محیطهای جنگ الکترونیک از پایداری بسیار بیشتری برخوردار هستند و با توجه به دارا بودن دید مرئی اطمینان پذیری بیشتری در هنگام اجرای آتش برای کاربر ایجاد میکنند.
از دیگر تغییرات ایجاد شده در پروژه تندر طراحی برجک جدید برای سهولت در بارگذاری مهمات است. این طراحی برجک در نفربر مکران نیروی زمینی سپاه نیز دیده شده بود که علاوه بر ایجاد سهولت در بارگذاری مهمات امکان بارگذاری تعداد بیشتر فشنگ نسب به برجکهای مرسوم نفربر بی ام پی 2 را میسر میکرد. علاوه بر این نوع برجک توپ 30 میلیمتری پروژه تندر به صورتی طراحی شده است که بازتابش امواج راداری را کاهش داده و از این جهت نیز نسبت به سامانههای قبلی شناورهای نیروی دریایی سپاه از قابلیت بهتری برخوردار است.
انتهای پیام/
منبع : منبع
21st November 24